Borglig vigsel / kyrklig vigsel

Ja vad är egentligen skillnaden mellan borglig vigsel och kyrklig vigsel.
Jo det tänkte jag förklara för er.
Det är ganska enkelt faktiskt
Borglig vigsel: 
Den borgliga vigseln blev möjlig i Sverige 1863.
Ur lagligsynvinkel är det ingen skillnad på borglig och kyrklig vigsel. Båda är ett sätt att offentligt säga ja till varandra. Vigselakten är en symbolisk handling för att visa för omgivningen att vi älskar varandra och att vi valt att leva resten av livet tillsammans. 
En borglig vigsel hålls i stadshuset, tingshuset eller någon annan plats som brudparet har valt själva.Det krävs två vittnet för att man ska kunna vigas, Ringar är inget tvång men de flesta väljer ändå byta ringar med varnadra under cermonin.
Vigseln är konstadfri om inte man ska ha vigseln på nån annan plats än stadshuset då tillkommer det resekostander för vigselförättaren
 
Det största skillnaden mellan borglig och kyrklig vigsel är att i den borgliga vigseln nämns inte gud och vigselcermonin är en kortare akt. Medans i kyrkan så är det ett strikt schema som prästen måste följa och några böner och verser måste läsas för att det ska vara en giltig vigsel.
 
En borglig vigsel lyder som följer -"Äktenskapes ändamål är enskildas väl och samhällets bestånd. Ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra. Tar alltså du Adam denna Eva till din hustru att älska henne i nöd och lust? (svar JA)
Tar du Eva denna Adam till din man att älska honom i nöd och lust? (svar JA)
Ge varandra handen till bekräftelse på detta" (Före handslaget kan mannen lämna kvinnan en ring)
Jag förklarar er nu till äkta makar. Glöm aldrig att det löfte om trohet som ni nu har avlagt. Lev med varandra i inbördes aktning,kärlek och förtroende och besinna er ansvar mot kommande släkten. Må endräkt och lycka råda i ert äktenskap och ert hem. "
Det finns också en kortare version som lyder:
"Ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra. Tar alltså du Adam denna Eva till din hustru?(svar JA)
Tar du Eva denna Adam till din man(svar JA)
Jag förklarar er nu för äkta makar"

Efter avslutat vigeslakt överlämnas ett vigselbevis. 

Kyrklig vigsel :   Att vigas i kyrkan är gratis för svenska kyrkans medlemmar, oavsett om paret vigs i hemförsamlingen eller inte. Det som kostar kan vara om man väljer ha egen musik exempelvis en solist eller om man kanske vill smycka ut kyrkan lite extra med några blommor. 

Vare sig brudparet väljer att ha ett stort bröllop med mycket folk eller en enkel vigsel med ett par av de närmaste vännerna så måste alla tre delar som en kyrklig vigsel är uppbyggd på vara med. Dessa tre delar är inramat av musik och intåg och uttåg ur kyrkan.  Den första delen är en presentation av vad ett äktenskap är. Där säger prästen : Vi är här idag för att be om Guds välsignelse över er och för att dela er glädje. Sedan läser prästen en text ur bilbeln om vad äktenskap innebär ( Kan vara några olika stycken prästerna väljer att läsa) Det börjar också bli vanligt att någon från bröllopsgästerna läser detta stycke från bibeln. Kanske någon från brudföljet eller någon släkting/vän.

I den andra delen av vigseln ställer prästen högtidligen frågor till brudparet.  Sedan sker ringväxlingen. Egentligen är det bara bruden som ska få en ring till en många gör så att de ger varandra ändå. Brudgummen får oftast sin förlovningsring igen. Då prästen bett en bön över ringarna håller de båda ringarna och ger sina löften( om de inte har gjort egna löften så är det prästen som läser( Tager du denna...)  

I tredje delen är studen då brudparet får ta emot omsorg i form av förbön och goda tankar. Först ber prästen en bön för brudparet. Sedan ber församlingen tillsammans Herrens bön ( Fader vår) och prästen uttalar välsignelsen över brudparet.

Sedan vänder sig brudparet om mor sina släktingar och vänner -nu som nygifta. Brudparet skrider nu ut ur kyrkan förljada av goda tankar och lyckoönskningar från gästerna. Ute på kyrktrappen gratulerad de nygifta av gästerna och där efter följer ofta en bröllopsfest. 

Många brudpar är rädda för att en kyrklig vigsel ska bli långtråkig. En vanlig kyrklig vigsel håller i snitt på i 27 minuter. Det är ju ingenting kan jag tycka. Detta är en gång i livet som man göra det ( oftast ;) ) Så varför inte ta vara på denna tiden och njut. Det finns jättemycket man kan göra. Man kan välja psalmer själv, solister, ingångsmarch, utgångsmarch man kan ha dansuppvisning men det jag tycker nästa är det viktigaste det är att välja en präst som ni känner passar er stil. Det finns många präster nu för tiden som är av det modernare slaget och vill göra det lite roligare i kyrkan. Var inte rädda att fråga om tips !

Här kommer ordningen för en vigselgudstjänst: 

Inledningsmusik
Församlingen står upp medan brudparet tågar in.
Psalm
(Lovprisning)


Inledningsord
Prästen: I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Inför Guds ansikte är vi samlade till vigsel mellan er två, NN och NN. Vi är här för att be om välsignelse över er och för att dela er glädje.

Prästen fortsätter med:
Äktenskapet är en Guds gåva
instiftat till samhällets bestånd,
till människors hjälp och glädje,
till inbördes stöd och fördjupad samhörighet
i mörka och ljusa dagar.
Att leva som man och hustru
är att leva i förtroende och kärlek,
att ha ansvar för varandra och hemmet,
(och tillsammans ta emot och fostra sina barn)
och att troget stå vid varandras sida.


Bibelläsning

Frågorna
Prästen frågar brudgum resp brud:
Inför Gud och i denna församlings (dessa vittnens) närvaro
frågar jag dig, NN: Vill du ta NN till din
hustru/man och älska henne/honom i nöd och lust?

Brudgum/Brud svarar:
Ja.

Bön över ringen/ringarna
Brudparet ger prästen ringen/ringarna

O Gud, du som är alltings skapare och Herre,
välsigna NN och NN i deras äktenskap.
Låt denna ring för dem vara tecknet
på deras löften om ömsesidig kärlek och trohet.
Genom Jesus Kristus, din Son vår Herre.
Amen.

Prästen återlämnar ringen/ringarna

Löftena och ringväxlingen
Dessa löften, med resp. utan förstavande, används, eller också kan löftena formuleras fritt av brudparet i samråd med prästen. De skall ge uttryck åt brudgummens och brudens vilja att älska varandra i nöd och lust tills döden skiljer dem åt.

Prästen: Låt nu denna församling (dessa vittnen) höra era löften

Prästen förestavar löftet för brudgum resp. brud.
Jag, NN,/
tar dig, NN,/
nu till min hustru (man)/
att dela glädje och sorg med dig/
och vara dig trogen/
tills döden skiljer oss åt./

Ringväxlingen äger rum.

Tillkännagivandet
Prästen: Ni har nu ingått äktenskap med varandra
och bekräftat detta inför Gud
och denna församling (dessa vittnen).
Ni är nu man och hustru.
Må Herren vara med er och
leda er i sin sanning nu och alltid.

(Psalm)

Förbön

Prästen eller någon/några av brudparets vänner ber en i kyrkohandboken formulerad eller fritt formulerad förbön. Brudparet knäfaller fr o m detta moment t o m Välsignelsen.

Herrens bön

Välsignelsen

Om prästen håller vigseltal kan detta lämpligen ske här eller efter sista psalmen. Vigselbeviset kan överlämnas i samband med vigseltalet.

Psalm

(Avslutningsmusik)

Församlingen står upp medan brudparet tågar ut.

 
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0